Na te jesienne dni, kiedy szybko robi się ciemno, a dobry humor często szybko nas opuszcza, pyszny, „słoneczny” deser. Tofurnik z mango i ananasem inspirowany wierszem Marii Konopnickiej pt.” Co słonko widziało”. 

Przyjemny, radosny wiersz. Wspomnienie lata. Wraz z moimi córkami często „uzupełniamy” go o to, co słonko mogłoby jeszcze zobaczyć. Mamy przy tym mnóstwo frajdy 🙂

W czasie rozmowy o wierszu przygotujcie szybki, prosty a do tego zdrowy deser. Tofurnik możecie wykonać w wersji bez glutenu i bez cukru.

Tofurnik mango-ananas.

Bezglutenowy spód

  • 250 g orzechów (migdały, ziemne, laskowe, włoskie) lub ciasteczek
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • garść daktyli

Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Wyłożyć na spód słoika lub tortownicy.

Masa tofu

  • puszka mleka kokosowego o dużej zawartości tłuszczu
  • 360 g tofu naturalnego
  • 1 sztuka świeżego mango
  • 1/4 świeżego ananasa (lub 4-5 plastrów ananasa z puszki)
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1/2 szklanki erytrolu lub innego słodzidła

Gęstą cześć mleka kokosowego umieścić w rondlu wraz z agarem i zagotować. Gotować około 5 min.
Zagotowane mleko wlać do kielicha blendera. Dodać odsączone tofu, sok z cytryny, mango, ananas i pozostałe składniki. Wszystko zmiksować na gładki, aksamitny krem. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i pozostawić na blacie do wystudzenia.
Tofurnik wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Uwagi: Agar nabiera właściwości żelujących podczas gotowania

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.