Wciąż pozostajemy przy utworach Marii Konopnickiej. Dziś krótki wiersz pt. „Pobudka wiosny”. O tym, jak przyroda budzi się do życia. A jak pobudka to granola z jogurtem. Idealna na śniadanie. Pełna barw i wspaniałych momentów tak jak wiosna.
To śniadanie jest nie tylko proste i zdrowe, ale też może być za każdym razem inne i to jest w nim najfajniejsze.

Składniki

 

  • szklanka granoli (najlepiej domowej)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki nasion chia
  • owoce

W misce wymieszać jogurt naturalny, nasiona chia i syrop z agawy. Odstawić na 30 minut.
Do słoiczka, miseczki lub pucharka wsypać 2-3 łyżki granoli, zalać 2-3 łyżkami jogurtu. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców. Smacznego!

Granola

 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki orzechów i nasion
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki suszonych owoców (daktyle, morele, śliwki, banany, żurawnia, itp.)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłka dodać płatki owsiane, orzechy, nasiona, wiórki kokosowe, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Mieszankę umieścić na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-40 minut. Co 10 -15 minut granolę przemieszać, tak aby z wierzchu się nie przypaliła.
Suszone owoce posiekać. Dodać do lekko wystudzonej granoli.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.