Muffinki to idealny deser dla dzieci. Często robimy je w naszej domowej kuchni, używając do tego przeróżnych składników. Modyfikujemy je do woli w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką.

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na zdrowe babeczki, które uwielbiają moje córeczki.  

Inspiracją do tego deseru jest wiersz Marii Konopnickiej „Gra w lisa”. Wspaniale się przy nim bawimy. Wykorzystajcie ten utwór do spędzenia czasu z dzieciakami. Kto dziś będzie liskiem ? 😉

Bezglutenowe babeczki dyniowe z kremem.

Babeczki

  • 3 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do misy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugiej misce połączyć ze sobą pozostałe składniki. Następnie dodać sypkie składniki i dobrze wymieszać. Masą wypełnić foremki na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec 20-22 minut.

Masa twarożkowa

  • pół szklanki erytrolu
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g twarożku kanapkowego

Masło utrzeć z erytrolem na jasny puch. Dodać twarożek i dobrze wymieszać. Krem wyszprycować na muffinki.

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.