Wracamy dziś do przepięknej książki „Król Maciuś Pierwszy”. Czytaliście ? Jak Wasze wrażenia ? Ja uwielbiam tę książkę i moje dziewczyny również. 

Kiedy zastanawiałyśmy się nad rodzajem deseru dziewczynki jednogłośnie odpowiedziały, że mają być czekoladowe ciasta. Myślały tu o whoopie pie, które robiłyśmy wspólnie w OooCiastkowej kuchni. Ja dodałam od siebie trochę złota i tak powstały czekoladowe ciasta z karmelowym kremem. 

Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem.

Czekoladowe ciastka

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 65 g kakao
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 240 ml maślanki
  • 1 jajko

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do misy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i kakao.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę, około 3 minuty. Wciąż ubijając dodać jajko i maślankę. Następnie wsypać suche składniki i dobrze połączyć.
Z masy formować kule wielkości orzecha włoskiego i układać w 5 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut.

Masa karmelowa

  • pół szklanki słonego karmelu
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g mascarpone

Masło utrzeć na jasny puch. Dodać słny karmel i mascarpone. Delikatnie wymieszać. Krem wyszprycować pomiędzy dwa czekoladowe ciastka.

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.