Wracamy dziś do przepięknej książki „Król Maciuś Pierwszy”. Czytaliście ? Jak Wasze wrażenia ? Ja uwielbiam tę książkę i moje dziewczyny również.
Kiedy zastanawiałyśmy się nad rodzajem deseru dziewczynki jednogłośnie odpowiedziały, że mają być czekoladowe ciasta. Myślały tu o whoopie pie, które robiłyśmy wspólnie w OooCiastkowej kuchni. Ja dodałam od siebie trochę złota i tak powstały czekoladowe ciasta z karmelowym kremem.
Czekoladowe ciastka z karmelowym kremem.
Czekoladowe ciastka
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 65 g kakao
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru trzcinowego
- 240 ml maślanki
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do misy przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i kakao.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę, około 3 minuty. Wciąż ubijając dodać jajko i maślankę. Następnie wsypać suche składniki i dobrze połączyć.
Z masy formować kule wielkości orzecha włoskiego i układać w 5 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut.
Masa karmelowa
- pół szklanki słonego karmelu
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g mascarpone
Masło utrzeć na jasny puch. Dodać słny karmel i mascarpone. Delikatnie wymieszać. Krem wyszprycować pomiędzy dwa czekoladowe ciastka.