Jeśli mieliście okazję przeglądać już dzieła Marii Konopnickiej na pewno trafiliście na baśń pisaną wierszem pt. „Na jagody” . Jest to moja kolejna propozycja dla Was. Przepiękna, inspirująca bajka o tym jak przełamując swoje lęki przeżywa się niezapomniane chwile. Cudownie jest oderwać się od codzienności i udać się z Jaśkiem na wyprawę do jagodowego królestwa.
A jeżeli chodzi o coś słodkiego to proponuję Wam dziś ciacho. Ale nie takie zwykle. Szpinakowe. Z konfiturą i musem jagodowym. Jest pyszne.
Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 300 g szpinaku
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy. Szpinak zmiksować blenderem z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony odsączyć z nadmiaru wody). W misie miksera umieścić jajka z cukrem. Ubić na jasną puszystą masę. Wciąż miksując cienką stróżką wlać olej. Następnie dodać szpinak i na wolnych obrotach miksera połączyć wszystkie składniki.
Na koniec połączyć z przesianymi składnikami. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temp. 180 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i ściąć wierzch.
Krem jagodowy
- 600 g jagód świeżych lub mrożonych
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Jagody opłukać i umieścić w rondelku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić
Połowę jagód umieszczamy na cieście szpinakowym. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Śmietanę z mascarpone ubić na gęsty krem. Dodać połowę jagód i dobrze wymieszać.
Krem wyłożyć na jagodową galaretkę i oprószyć kawałkami wcześniej ściętego ciasta. Wstawić do lodówki kilka godzin lub całą noc.