Kolejną inspiracją naszej słodkiej przygody jest Pimpuś Sadełko. To bohater książki Marii Konopnickiej „Szkolne przygody Pimpusia Sadełko”. Kim jest ów Sadełko ? Podpowiem Wam tylko, że uwielbia mleko i jest bardzo niesforny :)
Waniliowy pudding ryżowy z owocami
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 szklanki mleko roślinnego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Do średniego garnka wsypać ryż, wlać mleko, dodać olej kokosowy i sól. Wymieszać i zagotować co chwilę mieszając. Następnie gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut, co chwilę mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Pod koniec doprawić cukrem waniliowym. Umieścić w miseczkach i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Wiśniowa polewa
- 200 g wiśni lub innych owoców (mogą być mrożone)
- 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
W garnku umieścić wiśnie i erytrol. Gotować do momentu, kiedy erytrol całkowicie się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. W osobnej miseczce umieścić skrobię ziemniaczaną i wodę. Dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się wiśni. Cały czas mieszając gotować przez około 5 min. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Wyłożyć na wcześniej przygotowany pudding ryżowy.