Kolejną inspiracją naszej słodkiej przygody jest Pimpuś Sadełko. To bohater książki Marii Konopnickiej „Szkolne przygody Pimpusia Sadełko”. Kim jest ów Sadełko ? Podpowiem Wam tylko, że uwielbia mleko i jest bardzo niesforny :)

Waniliowy pudding ryżowy z owocami

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki mleko roślinnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Do średniego garnka wsypać ryż, wlać mleko, dodać olej kokosowy i sól. Wymieszać i zagotować co chwilę mieszając. Następnie gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut, co chwilę mieszając, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Pod koniec doprawić cukrem waniliowym. Umieścić w miseczkach i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Wiśniowa polewa

  • 200 g wiśni lub innych owoców (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

W garnku umieścić wiśnie i erytrol. Gotować do momentu, kiedy erytrol całkowicie się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. W osobnej miseczce umieścić skrobię ziemniaczaną i wodę. Dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się wiśni. Cały czas mieszając gotować przez około 5 min. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Wyłożyć na wcześniej przygotowany pudding ryżowy.

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.