W dalszym ciągu pozostajemy przy bajce „O krasnoludkach i sierotce Marysi”. Bohaterem tego deseru będzie Koszałek Opałek.
Wyobrażam go sobie jako delikatnego, wrażliwego krasnala z głową w książkach. Ubrudzonego atramentem, w którym zanurza swoje pióro.

I taki będzie też dzisiejszy deser. Aksamitny, rozpływający się w ustach z owocową nutą jagód, które jak atrament będą pokrywały gładką warstwę puddingu. Prosty do wykonania ze składników, który każdy z Was ma w swoim domu

Pudding japoński z sosem
jagodowo-lawendowym

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody

W garnku z grubym dnem umieścić cukier i 2 łyżki wody. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie mieszać! Jedynie delikatnie przechylać rondel podgrzewając miksturę. Kiedy karmel ma jasnozłoty kolor, ściągnąć rondel z ognia i dodać 2 łyżki wrzątku. Karmel przelać do żaroodpornych miseczek i pozostawić do naturalnego ścięcia.
Mleko podgrzać tak, aby było ciepłe – nie gotować. W misce połączyć ze sobą jajka oraz cukier i cały czas mieszając, powoli wlać mleko. Dodać również cukier waniliowy i tak powstałą mieszankę przecedzić przez sitko, aby osiągnęło gładką konsystencję. Płyn przelać do miseczek z karmelem, które następnie ułożyć na głębokiej blasze. Zalać wodą mniej więcej do połowy wysokości miseczek. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 45 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Mleko podgrzać tak, aby było ciepłe – nie gotować. W misce połączyć ze sobą jajka oraz cukier i cały czas mieszając, powoli wlać mleko. Dodać również cukier waniliowy i tak powstałą mieszankę przecedzić przez sitko, aby osiągnęło gładką konsystencję. Płyn przelać do miseczek z karmelem, które następnie ułożyć na głębokiej blasze. Zalać wodą mniej więcej do połowy wysokości miseczek. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 45 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Atrament

  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 300 g jagód

Przed podaniem deseru przygotować „atrament”. Jagody opłukać i umieścić w rondelku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego sosu (można przetrzeć przez sito, do uzyskania gładkiej konsystencji). Pudding polać schłodzonym „atramentem”.

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.