Pamiętacie te bajki, które mama czytała nam na dobranoc ? Albo te, które jako dzieci sami czytaliśmy w szkole ? Zapomnieliście o nich prawda? Ja też. Jako mama dwójki bąbli, bajki o księżniczkach, syrenkach, rezolutnych szczeniaczkach i gadających świnkach mam w jednym palcu.

Jesteśmy na bieżąco z wszystkimi kinowymi hitami. Jednak jakiś czas temu znowu wróciliśmy do starych przepięknych bajek i baśni, w które obfituje polska literatura. Ja wracam pamięcią do czasów, kiedy byłam małą dziewczynką, a moje szkraby z uwagą słuchają wszystkich tych pięknych opowieści.

Bajkowe Słodkości mają na celu zainspirować Was rodziców i Wasze pociechy do wspólnego spędzania czasu w kuchni, a także do odkrywania przepięknych dzieł polskiej literatury. Zapraszam!

Dzisiejszy deser nawiązuje do bajki autorstwa Marii Konopnickiej O krasnoludkach i sierotce Marysi”.

Kryształowe galaretki.
W wersji zdrowej, wegańskiej.

Składniki

  • 300 g maliny
    (mogą być mrożone)
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu
    (lub inne słodzidło)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • puszka mleka kokosowego
    (tylko stała cześć)
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • owoce

Maliny opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem na mus i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Do malin dodać wodę i erytrol. Gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się erytrolu.
Do mieszanki dodać agar i ponownie zagotować. Gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając.

Gęstą cześć mleka kokosowego umieścić w misce wraz z pastą kokosową i syropem z agawy. Zmiksować do powstania jednolitego kremu. Masę umieścić na schłodzonych galaretkach i udekorować owocami.

Uwagi: Agar nabiera właściwości żelujących podczas gotowania

Wszystkie zdjęcia na stronie zostały wykonane przez KOLONOWE
Zapraszam was abyście odwiedzali profil Agnieszki i podziwiali inne zdjęcia

CZEŚĆ

Ciesze się że odwiedziłeś moją stronę
z bajkowymi słodkościami.

Jeżeli chciałbyś zobaczyć coś więcej
wpadnij na moją drugą stronę.