Pamiętacie te bajki, które mama czytała nam na dobranoc ? Albo te, które jako dzieci sami czytaliśmy w szkole ? Zapomnieliście o nich prawda? Ja też. Jako mama dwójki bąbli, bajki o księżniczkach, syrenkach, rezolutnych szczeniaczkach i gadających świnkach mam w jednym palcu.
Jesteśmy na bieżąco z wszystkimi kinowymi hitami. Jednak jakiś czas temu znowu wróciliśmy do starych przepięknych bajek i baśni, w które obfituje polska literatura. Ja wracam pamięcią do czasów, kiedy byłam małą dziewczynką, a moje szkraby z uwagą słuchają wszystkich tych pięknych opowieści.
Bajkowe Słodkości mają na celu zainspirować Was rodziców i Wasze pociechy do wspólnego spędzania czasu w kuchni, a także do odkrywania przepięknych dzieł polskiej literatury. Zapraszam!
Dzisiejszy deser nawiązuje do bajki autorstwa Marii Konopnickiej „O krasnoludkach i sierotce Marysi”.
Kryształowe galaretki.
W wersji zdrowej, wegańskiej.
Składniki
- 300 g maliny
(mogą być mrożone) - 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki agaru
- 2-3 łyżeczki ksylitolu
(lub inne słodzidło) - 1 łyżeczka soku z cytryny
- puszka mleka kokosowego
(tylko stała cześć) - 2 łyżki pasty kokosowej
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- owoce
Maliny opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem na mus i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Do malin dodać wodę i erytrol. Gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się erytrolu.
Do mieszanki dodać agar i ponownie zagotować. Gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając.
Gęstą cześć mleka kokosowego umieścić w misce wraz z pastą kokosową i syropem z agawy. Zmiksować do powstania jednolitego kremu. Masę umieścić na schłodzonych galaretkach i udekorować owocami.
Uwagi: Agar nabiera właściwości żelujących podczas gotowania